Diş Protezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Protez Diş Nedir?

Diş ve diş etlerinde meydana gelen çeşitli hasarlar sonucu yaşanan diş eksikliklerini doldurmak için uygulanan yöntemlerden biri protez diş tedavisidir. Protez diş tedavisi estetik açıdan bozulan ağız ve diş yapısını düzelterek hastanın yaşam kalitesini arttırır. Diş eksiklikleri kişinin özgüvenini kaybetmesine, toplum içinde gülmek hatta konuşmak bile istememesine neden olabilir. Diş kayıpları ayrıca çiğneme işlevi açısından da problem yaratır. 

Protez dişler kişiye özel olarak hazırlanır ve ağız yapısına tamamen uyum sağlar. Protez diş sayesinde diş eksiklikleri hem estetik hem de fonksiyonel olarak telafi edilmiş olur. 

Protez Diş Türleri Nelerdir?

Protez diş türleri şunlardır:

  • Hareketli protezler,
  • Sabit protezler,
  • Geçici (immediat) protezler,
  • Overdenture protezler,
  • Maksillofasiyal protezler,
  • Diş sıkma alışkanlığı olan kişilere yapılan protezler. 

Hareketli Protez

Hareketli protez çeşidi hastanın kendi kendine takıp çıkarabildiği protez çeşididir. Hareketli protezler hastanın ihtiyacına göre birkaç tane yapılabileceği gibi, tam dişsizlik durumu olan hastalara da uygulanabilir. Bu tür hastalara uygulanan hareketli protez, tam protez veya damak protezi olarak adlandırılır ve hastanın diş dokusu kalmadıysa diş etleri ve damaktan destek alır. Tam protezler plastik dişten yapılır.

Bir diğer hareketli protez çeşidi olan kısmı (parsiyel) protezler, doğal diş sayısı ve bu dişlerin konumu sabit köprü protezi için yeterli olmayan hastalara uygulanır. Kısmı protez ana dişlere bağlanan kroşe tellerle tutuculuk sağlar. Kısmı protezler akrilik ya da tek parça dökümden yapılır. 

Hastanın tüm ana dişlerinin çekilmesi durumunda, hastanın dişsiz kalmasına engel olmak için ‘’immediat’’ protez takılabilir. Immediat protezler diş çekiminden hemen sonra takılabilen geçici protezlerdir.

Hareketli protez çeşitlerinin sonuncusu ise implant tedavilerinde kullanılan geçici protezler olan implant üstü protezlerdir. 

Sabit Protez

Sabit protez ise adından anlaşılacağı üzere, diş eksikliklerini giderme amacıyla hazırlanan protezlerin diş hekimi tarafından kalıcı bir şekilde hastanın ağzına yerleştirildiği tedavi yöntemidir. Sabit protezler yerlerinden oynamaz ve hasta tarafından takılıp çıkarılamazlar. Sabit protez tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Kuron: Genellikle tek dişi kaybı yaşayan hastalara tavsiye edilir,
  • Köprü: Birden fazla diş kaybı bulunan ya da ayrık dişlere sahip olan hastalar için tercih edilir,
  • Adeziv köprü: Ön diş eksikliklerinde kullanılan bir yöntemdir,
  • Teleskop kuron: Eğri ve çapraşık dişlerde tercih edilen bir kuron yöntemidir,
  • İmplant:  Her türlü diş kaybında kullanılabilen implantların en önemli özelliği titanyumdan yapıldıkları için çok sağlam ve dayanıklı olmalarıdır. 

Protez Diş Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?

Protez diş tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır. İlk seansta hastanın ağız yapısı detaylı bir şekilde analiz edilir ve uygulanması gereken tedavi yöntemi kararlaştırılır. Gerekli tetkikler yapıldıktan ve hastanın ağız ölçüsü alındıktan sonra protez yapımına başlanır. Son aşama ise protezleri takmaktır. Tüm bunlar ortalama 5 seans ve 2 hafta içinde tamamlanmaktadır. 

Kimler Protez Diş Yaptırabilir?

Diş protezleri genellikle tedavi için geç kalmış ve diş çürümesi, kırılma ya da dökülme gibi nedenlere bağlı olarak dişlerinin büyük kısmını kaybetmiş hastalar için uygundur. Özellikle ileri yaşlı hastalar protez diş tedavisini tercih etmektedir. 

Protez Diş Yaptırdıktan Sonra İyileşme Süreci

Protez diş yaptırdıktan sonra iyileşme süreci yoktur. Hastalar işlemden sonra hemen evlerine dönerek günlük hayatlarına devam ederler; ancak protez dişlere alışmak için bir süre geçmesi gerekir. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösterir. Çok iyi yapılmış protezlerde dahi ilk aşamada sert gıdalardan kaçınmak, küçük ısırıklar alarak yavaşça çiğneyerek yemek yemek tavsiye edilmektedir. İlk zamanlar besinler ağzın her iki tarafına da koyarak çiğnemek yararlı olacaktır. 

Hastalar ortalama 4-6 hafta arasında protez dişlerine alışmakta ve bu süreçten sonra takma dişlerini gerçek dişleri gibi konforlu bir şekilde kullanmaktadırlar. Yemek yerken acıtan ve vuran protezler için diş hekimine başvurmayı ihmal etmemelisiniz. Bu protezler gerekli görülürse değiştirilmelidir. 

Protez Diş Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Protez diş tedavisi yaptıran hastaların en çok dikkat etmesi gereken konu protezlerin temizliği ve bakımıdır. Protezlerine iyi bakan hastaların protezleri çok daha uzun ömürlü olmaktadır. 

Hareketli tam protezleri temizlemek için sabun ve diş fırçası kullanabilirsiniz. Lavaboda iyice köpürttüğünüz diş fırçasıyla protezlerinizi ayrıntılı bir şekilde fırçalamak en iyi temizlik yöntemidir. Protezleri fırçalarken diş macunu ve sıcak su kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Protez bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise gece yatmadan önce mutlaka protezleri çıkarıp kutularında saklamaktır. Protez dişler nemli kalmazlarsa şekilleri bozulabilir, bu nedenle kutularına su ya da solüsyon eklediğinizden emin olmalısınız. Sabah protezlerinizi takmadan önce temiz su ile yıkamayı ihmal etmemelisiniz.

İlgili Etiketler

#Health
#Inspiration
#Emphair